vineri, 25 decembrie 2015

Sunt un ipocrit. Urasc sarbatorile

Sarbatorile in general, dar mai ales Craciuniul, tind sa le aduca aminte romanilor ca trebuie sa fie mai buni si sa para altceva decat sunt. Astfe, mioriticul pune mana pe telefon,te inunda cu mesaje cu "Fie ca..." sa te sune sa iti spuna cat de mult i-ai lipsit etc. Asta pana maine, cand se trezeste alcelasi porc nesimtit si profitor care era si in dimineata zilei de 24 decembrie.
Popa are motiv sa vina la cersit
Puteam eu scrie ceva fara sa aduc aminte de prezenta bogatilor cersetori cu sutana? Neah!
In perioada asta cersetorii afiliati BOR pornesc la drum inarmati cu icoane, cadelnite si incep sa bata din usa in usa pentru a canta un pic si pentru a cere cotizatia de lafiecarre enorias. Conform purtatorului de cuvant al colosului financiar BOR, preotii nu vin neinvitati... hmmm, eu nu amvazut niciodata ca de vreo sarbatoare saii invite cineva, ci isi anunta ei prezenta. Ok, inseamna ca dacaimi intra in casa am dreptul sa il pocnesc?Bineinteles!
Cetele de tigani se maresc de la an la an
Obiceiurile de cacat din perioada Craciunului le permite tiganilor sa iasa la cantat sau lacersit ceva mai mult decat in restul anului. Plecatul cu ursul, capra si colindetea au ajuns, in ultimii 10 ani o oportunitate pentru ei ca sa trezeasca romanul din betie la prima ora cu racnete afone.
Generatia tableta si nesimtirea
Cand eram mic si plecam cu gasca la colindat ne bucuram pentru fiecare covrig, ciocolatica sau fruct primit. Pe vremea aceea tin minte cum ne adunam cu chitari si alte instrumente si plecam din cartier in cartier sa aducem vestea Craciunului din usa in usa. In ultimii ani am observat cum acest obicei a ajuns unul financiar, generatia tableta colindand si ulterior aleg sa ramana doar cu banii, restul alimentelor fiind aruncate la gunoi sau... pe unde apuca.
Colindele
In ultimul rand, am ajuns sa urasc perioada asta pentru ca pe unde merg (strada, magazine etc) sunt colinde. Magia sarbatorilor e omniprezenta peste tot, chiar daca unii oameni nu au ce pune pe masa, dar asta e partea a doua

Niciun comentariu: