duminică, 17 ianuarie 2010

Bautura si egiptul antic

Berea, care era numita hqt, era consumata atat de adulti cat si de copii, atat de bogati cat si de saraci, atat dimineata cat si in oricare alt moment al zilei. Arheologii au descoperit existenta a cinci tipuri de bere si patru de vin.Pe peretii mormintelor sunt reprezentate scene ale fabricarii berii, munca a femeilor.Berea era o bautura nu foarte tare, nutritiva, dulce, fara acid, pastoasa, avea depuneri, se facea din orz, paine si alte lucruri si se bea cu paiul.

“Gura unui om multumit este plina cu bere.”

(Inscriptie datand din 2200 i.e.n, cit in Moret, 1996)



Vinul, cunoscut ca yrp, era foarte scump, mai ales cel din struguri, si era facut de cei bogati si adus ca ofranda zeilor si mortilor. Athenaeus povesteste despre vinul Mareot ca era “alb, de o calitate excelenta, dulce si usor, cu un buchet incantator; nu este deloc nociv, nici nu afecteaza capul”. Strabon scria ca vinul prelungeste viata. Pe langa vinul de struguri, exista vin obtinut din curmale, palmieri si rodii. Cel de palmieri era obtinut din lichidul trunchiului de palmier care era apoi fermentat, iar cel din curmale se obtinea prin presarea acestora si fermentarea lichidului obtinut. “In apa vezi fata ta, dar in vin inima gradinii sale”. (Proverb vechi egiptean, cit in Moret, 1996)

Niciun comentariu: